Internationell solidaritet

Internationell solidaritet

I går kom ett gäng ungdomsaktivister från Guatemala till Sverige. I dag har vi besökt ett torgmöte i Huddinge där denna svenska aktivist pratade men också fick hälsa på besökare från vänsterpartiets systerorganisation URNG.  

I bland är världen ofattbar stor och väldigt svår att greppa. Att träffa folk som kämpar på andra delar av klotet gör att man ser hur den konkreta kampen hänger samman. Guatemala är ett land som kanske inte så många känner till om man bortser från fina bilder av maya-indianer. Deras mångåriga kamp för sina rättigheter slutade inte med fredsavtalet som slöts 1996 efter ett mycket långvarigt inbördeskrig. Fortfarande är skillanderna i Guatemala enorma. Landet är inte fattigt. BNP, detta konstiga mått på välstånd, ligger bra till, men i praktiken betyder det inget eftersom resurserna är så orättvist fördelade. Analfabetismen har bara växt de senaste åren. Korruptionen är enorm. Vänsterns förföljs för sina åsikter och de paramilitära metoderna används återigen.

Visst kan det kännas fjuttigt med lokala frågor i Stockholm. Då lyfter man blicken. Kampen kan se olika ut men målet är detsamma.

El pueblo unido jamás será vencido!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback