Utvärdering av trängselförsöket

I dag har den analysgrupp dom utvärderar Stockholmsförsöket kommit med sin första samlade analys av försöket. På så gott som alla områden har försöket nådd sina mål. Biltrafiken har minskat med 20-25 procent och framkomligheten har ökat. Fler åker kollektivt och utsläppen har minskat. Det har inte blivit den negativa påverkanden på näringslivet som Stockholms handelskammare har varit ute och svartmålat om utan den samhällsekonomiska besparningar (alltså efter alla utgifter är betalda) beräknas till 770 miljoner kronor årligen.

Att sedan borgarna fortfarande säger nej och vill ta bort den utökade kollektivtrafik - en kollektivtrafik vi annars får betala nästan 300 miljoner årligen för att behålla - är obegripligt. Man får ändra sig när saker funkar.

Välkommen efter!Fler och fler stödjer trängselavgifter

I dag kan man i DN läsa att fler och fler stödjer trängselavgifterna. En otrolig ändring om ni kommer ihåg hur det såg ut förra hösten. Då var ungefär 60 procent negativa. Efter ett halvårs försök är 53 procent av länsborna positiva, en siffra som har krupit uppåt för varje månad som försöket har pågått. Inte så konstigt egentligen, de flesta av oss åker ändå kollektivt till jobbet eller skolan. Redan innan försöket sattes igång med den uttökade kollektivtrafiken i augusti förra året åkte mer än 70 procent kollektivt till innerstan i rusningstrafiken. Då är det inte så svårt att fatta att mer pengar till kollektivtrafiken gynnar fler än dyra vägbyggen.

Vill du läsa mer om resultaten hittar du på Stockholmsförsökets hemsida.

Byta fil i delningsfrågan!

Okej då, kanske lite billig överskrift men hittade den i dagen SvD. Vet inte om det enbart är den kommande valrörelsen som gör att partiledare och andra nu börjar ändra sig i fildelningsfrågan. Oavsätt: Bra är det! Hoppas lagen nu kan ändras. Inte är det fattiga kulturarbetare som tjänar pengar på att bolagen suger åt sig…


Regnbågsbarn i förskolan

Förra veckan var jag på debatt om regnbågsbarn i förskolan under Stockholms stads genusdagar. Alla var givetvis hur överens som helst: Alla barn ska behandlas lika och bemötas bra och med respekt.  Möjligen stack (kd) lite ut eftersom de ändå inte tyckte att det här hade någon ting med vilka rättigheter ens förälder har. Det som dock slog mig mest ett lite tag in i debatten var hur man pratar om vi och dom och hur barn från regnbågsfamiljer plötsligen blir ett problem som måste hanteras på något särskilt sätt. Kanske inte så konstigt att barnen känner att deras livsupplevelser inte är så bra att prata om? Tyvärr är förskolelärareutbildningen alldeles för dålig. Det finns massor av förskolelärare och annan personal i förskolan som gör hur bra jobb som helst men det får inte vara slumpen som avgör om ditt barn ska få en bra förskola eller inte.

Regnbågsbarn i förskolan

I dag ska jag delta på debatt om regnbågsbarn i förskolan på genusdagar som Stockholms stad arrangerar.