Strid i Norge

Om några veckor har norska Sosialistisk Venstreparti kongress. I Sverige har ju historien om vänsterpartiets systerpartis regeringsmedverkan framförallt varit en framgångsberättelse även om det också här på sistone har kommit fram en del av problemen regeringsmedverkan har haft. Kompromissen och beslut som har gått emot SVs politik har gjort att partiledare och finansminister Kristin Halvorsen har fått intern kritik men också att partiet har drabbats av en svekdebatt, både från miljörörelse och antikrigsrörelsen. En av de främsta kritikerna har varit sentralstyremedlem och ledare för Fredsinitiativet, Ingrid Fiskaa. Fiskaa är nu föreslagen som ny vice ordförande i SV av en majoritet av valberedningen. Det gillas nog inte av partiets ledare och minoriteten i valberedningen har då också letat upp Bård Vegar Solhjell, tidigare partisekreterare, som motkandidat. Tidigare har man pratat sig varma om Akthar Chaudhry men han har knappats det stöd som krävs för att utmana Ingrid. Då letar man alltså upp en som avgick som partisekreterare för att bli statssekreterare vid statministerns kontor. Han är visserligen en trevlig kille men Fiskaa är (förutom en oerhört rolig och bra tjej) en lysande politiker. Min tidigare handledare på universitetet sa en gång något i stil med att hon var en av de mest brillianta intellektuella han hade mött. Fiskaa fördes även på tal som partisekreterare efter Solhjell. Nu är fingrar och tänder i kors för henne som ny vice ordförande. Heja Ingrid!


Kom ihåg!

64355-10

Heja Göran!

Inte så ofta att jag hejar på Göran Hägglund – lovar att det inte ska bli en vana. Men med gårdagens DN-debatt kan man inte riktigt låta bli.

Att den kristna högern inte direkt sätter kvinnans liv i centrum är väl ingen nyhet. Att dra paralleller mellan skattefusk och abort var dock en ny vinkel för mig. Också att man självmant tar upp den aggressivitet som dyker upp när man diskuterar abort. Kommer osökt att tänka på en skoldebatt jag hade på Vefsn Landbruksskole någon gång på mitten av 90-talet då jag fick skäll från krf:s representant (tillsvarande kd) eftersom hon inte tyckte att man överhuvudtaget skulle diskutera abortfrågan. Fast ännu mer skrämmande blir artikeln i slutet där man drar likhetstäcken mellan abort, rashygien och tvångssterilisering. Nästan så tokigt att man inte vill diskutera det. Men tvångssterilisering? Tror kravet på rätten till att bestämma över sin egen kropp har gått herrarna hus förbi.

Nu är min vädjan till regeringen: För fan – gör ett abortparadis av Sverige!


Ring P1!

En del saker hinner man med när man är arbetslös. Till exempel att lyssna på Ring P1. Just i dag har man bland annat diskuterat Annica Dahlström, professor i neurobiologi, så kallade rön kring män och kvinnor och karriär och barn. Nu är det ju något alldeles särskilt med Ring P1. Självklart ringer gamla farbrorn in. Trevligare är det att även pappalediga mannen ringer in. Enligt Dahlström kan ju inte män ta hand om barn eftersom de saknar fingertoppskänsla och har nedsatt synfält. Min uppmaning riktas därmed till alla pappalediga män: Ring P1! (och läs DN debatt)

Varför sviker socialdemokraterna Järva?

Förra veckan fattade fullmäktige i Stockholms stad beslut om att E18 ska byggas ut utan att läggas i tunnel förbi Rinkeby och Tensta. Debatten var oerhört låg och ingen verkar villa svara på våra frågor. Miljarder kan läggas på att gräva ner Södra och Norra länken förbi de rikare områdena och Förbifart Stockholm planeras också i tunnel förbi miljonvillorna på Ekerö. Men när det kommer till en väg som kommer att öka buller och utsläpp samt äta upp stora delar av Järva friluftsområde då påstår man att pengarna inte finns.


Varför tycker man att man kans skita i vad befolkningen tycker i mindre välbeställda områden? Är det kanske därför att man tror at de inte kommer att protestera? Alla lokala remissinstanser har sagt att de vill ha vägen i tunnel. Miljöprövningarna säger det samma. Själv var jag med och samlade in mer än 3 000 namntäckningar för tunnel för några år sedan. Men av någon anledning är vi inte lika mycket värda här som i andra delar av stan.


Det var en märklig upplevelse att delta i debatten. Förutom den socialdemokratiska f.d. ordförande i Kista stadsdelsnämnd som pratade emot tunnelalternativet var de lokala företrädarna från övriga partier pinsamt tysta. De socialdemokratiska ledamöterna från Tensta och Rinkeby tyckte tydligen att frågan var så ointressant att de inte ens tyckte det var värt att sitta i salen och lyssna på debatten. Trots att flera socialdemokratiska lokalpolitiker gick ut med att de ville ha vägen i tunnel i valrörelsen. Det är ett svek mot den lokala demokratin när man vägrar att diskutera och lyssna på vad befolkningen i området vill.

Nystart

Har inte skrivit på väldigt, väldigt länge. Tänkte försöka göra något åt det nu!