Stockholm till salu?

I går kväll var det fullmäktige i Stockholms stad. Ny policy för upphandling och konkurrensutsättning stod på dagordningen. En policy som antogs trots protester inte bara från minoritetspartierna i fullmäktige utan också från ett stort antal oroade Stockholmare som hade mött upp för att försöka få högeralliansen att besinna sig. Men det är tydligt vad som nu ska ske: Så snabbt som möjligt vill man sälja ut så mycket som möjligt. Under täckmanteln att den så kallade valfriheten måste bli bättre så ska man konkurrensutsätta och privatisera all verksamhet som inte är myndighetsutövning (myndighetsutövning får man nämligen inte privatisera enligt lag ? annars hade nog den också sålts ut). Vilken valfrihet får man då om det inte finns kvar några kommunala alternativ? Svaren var inte särskilt många från högeralliansens debattörer. Istället för att diskutera sakfrågorna gjorde de nämligen så som de ständigt gör: Försöker kasta dimridåer och göra sig retorisk lustiga (vilket de inte lyckas särskilt bra med) för att inte behöva svara på frågor. Ett gott exempel är hanteringen av parkeringsövervakningen i Stockholms stad där personalen vill ha kvar verksamheten i kommunal regi men där högeralliansen kör över personalen och fnyser av frågor om önskan av bättre underlag. När frågan kommer upp om man ska få lägga egenregianbud från det kommunala parkeringsbolaget svarar man visserligen ja ? men också att man ska sälja ut bolaget. Så mycket för egenregianbuden. Och till frågor om varför man inte vill dra lärdom av utvärderingarna som högeralliansen själva gjorde som visade på att kvalitén och arbetsmiljön blev sämre när man knoppade av verksamheter under den förra borgerliga majoriteten samt att inte ens deras argument om att ?hushålla med skattepengarna? höll eftersom det inte blev billigare, ja på dessa vägrar bland annat finansborgarrådet svara utan deltar inte (förutom sina första inlägg) i den nästan fem timmar långa debatten.

 

Visst finns det behov för att köpa tjänster inom Stockholms stad och det är väl bra att det finns en upphandlingspolicy för dessa. En sådan hade också förra majoriteten tagit fram . I den fanns det med viktiga krav på jämställdhet, kollektivavtal, miljö och rättvisemärkning. Alla krav som högeralliansen nu har tagit bort. I DN i går framkom det att Stockholms stad nu kommer att ställa sämre krav på sina entreprenörer än vad privata företag gör. Allt för att det ska bli lättare att sälja ut till högstbjudande.

 

Den stora förskingringen har bara börjat. Nu krävs det att vi återigen säger: Stockholm inte till salu!


Nu kan Norge komma efter

I helgen har norska SV haft kongress. Ett av besluten därifrån är (äntligen) att man ska stödja en kriminalisering av köp av sex. Från Sverige vet vi att den så kallade torsklagen har fört till inte bara en nedgång av den öppna handeln men även att Sverige har numerärt ett mycket mindre problem med så kallad trafficking än både Norge och Danmark, även om problemet i sig är både allvarligt och stort nog här också. Det har tagit många år att få SV att följa efter sitt svenska systerparti, vänsterpartiet, men segern är inte mindre ändå: Grattis!


Vinterstängt

image11


Men glöm inte:
image12

Vad sker i Nacka?

Mycket intressant och läsvärt om Curanda Vård Assistans, den goda arbetsgivaren och  blockaden hittar du på bloggaden.