Visst...

...finns ett liv efter politiken...

Betyder vi människor något?

Kom precis hem från bio. Såg Svarta Nejlikan. En film om de första dagarna under diktaturens kupp i Chile i 1973 och om den svenska diplomaten Harald Edelstams insats. En grym och oerhört bra film som borde visas på historielektionerna. Men det som inte kan släppa tag i mig under hela filmen är insikten om att detta skulle aldrig ske i dagens Sverige. Regeringen skulle aldrig tillåta ett sådant agerande och gör det inte. Det är grymmare än det mesta.


Sätt åt dom!

Högeralliansen i landstinget i Stockholm var lite sura för att Vägverket inte vilja låta de höja kontrollavgiften, alltså det man får betala om man inte har betalt biljett, till 1200 kronor eftersom Vägverket tyckte att det inte stod i förhållande till vad det kostar att åka. Högeralliansen gick då istället till pappa regeringen som, kanske inte helt förvånande tillåt de att höja avgiften. Sätt åt dom! I denna anda tänkte jag att det var dags att sätta åt lite fler som inte gör rätt för sig och fråga fröken ordning och reda, finansborgarrådet Kristina Axen Olin om det inte var dags att vi nu även sätter upp felparkeringsavgiften i Stockholm. I dag kostar det ju som känt 16 kronor att åka en timme inom Stockholm stad. I city betalar man 50 kronor för att parkera en timme och det ända rimliga är ju att sätta avgiften för att man inte har betalt parkeringsavgiften i relation till vad det kostar att inte betala i tunnelbanan. Ungefär 3 600 kronor alltså. Mer om detta i dagens DN.


Förövrigt...

...kan högeralliansen i Stockholms stadshus ge besked om skattesänkning på 20 öre. Jag med min månadslön på 15 000 kan inte vänta tills jag får de där 25 kronorna mer varje månad, det finns så ofantligt mycket jag skulle vilja göra...


Mer Norge

SV blev den stora förloraren i lokalvalen i Norge och nu höjs röster som kräver att huvud ska falla. Partiledaren Kristin Halvorsen sitter tryggt, istället är det tidigare viceordförande Øystein Djupedal som nu är utbildnings- och kunskapsminister och miljöministern Helen Bjørnøy som får ta smällen. Och visst kan det vara att det stämmer: Att deras jobb som ministrar inte har varit toppenbra men knappast är detta orsaken till SV:s halvering. Vi ska komma ihåg att SV också gick ner rejält vid förra Stortingsvalet och att Arbeiderpartiet "tog tillbaka" många av rösterna som SV fick i segervalet 2001. Kanske inte så konstigt om AP och SV ändå samarbetar i regering?


Bjørnøy har väl kanske inte varit särskilt synlig trots att miljöfrågor borde ha varit en nyckelfråga i valrörelsen och definitivt är det för SV. Däremot har hon fått ta några smällar kring utbyggnader av oljefält som har varit en fråga där SV tidigare har stått klart fram. Djupedal satte ju stor fart de första månaderna som minister men efter det verkar det inte ha hänt mycket. Men beror detta enbart på enskilda människors oförmåga eller är det faktiskt regeringssamverkan och det faktum att SV inte får så mycket ur detta som partiet borde på sina hjärtefrågor skola och miljö?


Inte roligt

Oftast är det roligt att vara norska. Vid förra lokalvalen var det till exempel jätteskoj. I dag är det inte så skoj. I går var det nämligen lokalval igen. Om någon skulle ha tvekat innan så är det nu mycket tydligt att regeringssamverkan sliter oerhört hårt på Sosialistisk Venstreparti som backar 50 procent från förre lokalvalet medan Arbeiderpartiet håller ungefär samma nivå. Länge såg det ut som om Fremskrittspartiet skulle bli näst största parti men slogs på mållinjen av Höyre som fick 19 mot FrP:s 18,6 procent. Partiet har dock befäst sig som stort parti och frågan är nu vad de andra borgerliga partierna kommer att göra. Det kommer att bli svårt att gå förbi FrP och även hur mycket det bjuder mig emot så kan det vara bra. FrP har, trots sin vansinniga mix av neoliberalism och stockkonservatism, länge fått framstå som ett parti av folket. De har blivit de som är "som folk flest" medan andra partier är politiker. Nu har i och för sig FrP på flera håll ingått i olika kommunala koalitioner men möjligen är detta ett tillfälle att sticka hål på myten. Det partiet som borde ha kunnat göra det klarar det i alla fall inte. Till det har nog positioner och möjligheter till makt varit för viktiga. Sorgligt men tyvärr verkar det vara sant.


Men vad hände med SV-väljarna? Svårt för en som befinner sig i Sverige att göra någon analys men i min hemkommun är nu RV större än SV. Att partiet har kompromissat är väl inte så konstigt men frågan är väl nu om kompromissen blev för många.